Buitengesloten: wat nu? 6 tips om weer binnen te komen
Help! Jij bent buiten en de sleutel is binnen: je hebt jezelf buitengesloten! Geen paniek: dit gebeurt echt vaker dan je denkt. Je hebt vast wel iemand in je vriendenkring of familie die dit ook weleens is overkomen. Je laat de sleutel in de deur zitten en trekt zonder na te denken de deur dicht… of je loopt naar buiten om een praatje te maken met de buurman en de deur valt door een windvlaag in het slot. Een ongeluk zit in een klein hoekje! Je kunt altijd een slotenmaker bellen om ervoor te zorgen dat je weer binnen komt, maar lees ook vooral de tips die je kunt volgen als je jezelf buitengesloten hebt.
Let op: bel altijd 112 bij noodsituaties!
Bel altijd alarmnummer 112 bij levensbedreigende situaties. Als je jezelf buitengesloten hebt en het gasfornuis staat nog aan, of je hebt de open haard branden terwijl je kind binnen is: bel direct 112!
Buitengesloten tip 1: Raak niet in paniek
Het klinkt als een open deur, maar is echt waar: raak niet in paniek! Het is natuurlijk vervelend dat je niet bij je sleutels kunt, maar met de tips op deze pagina sta je zo weer binnen. En anders kun je natuurlijk een slotenmaker bellen die ervoor zorgt dat je weer naar binnen kunt.
Buitengesloten tip 2: Gebruik de brievenbus
Zit de sleutel nog in de deur, en heeft je deur een brievenbus? De deur is waarschijnlijk nog niet op slot, maar alleen in de dagschoot gevallen. Denk als een inbreker: met een stevig stuk draad of een kleerhanger kun je de klink aan de binnenkant van de deur naar beneden halen. Et voilà: je bent weer herenigd met je sleutels!
Buitengesloten tip 3: Staat er een raam of deur open?
Soms is de oplossing simpel: als er een raam of deur open staat, is dit dé kans om relatief makkelijk weer binnen te komen. Zeker als het mooi weer is, laten mensen de achterdeur of ramen op een kiertje staan. Denk goed na of dat bij jou ook het geval was! Leen een ladder bij buren in de straat als dat nodig is en klim naar binnen: laat eventueel een kleiner of leniger persoon naar binnen klimmen om je vervolgens via de deur weer naar binnen te laten.
Buitengesloten tip 4: Reservesleutel bij familie, vrienden of huurbaas
Deze oplossing ligt misschien voor de hand, maar wordt vaak vergeten. Waarschijnlijk heb je meerdere sleutels van de deur die achter je is dichtgevallen. De buren hebben misschien een reservesleutel ‘voor het geval dat’ en misschien heeft familie of een goede vriend in de buurt ook wel een sleutel. In dat geval kom je snel en zonder beschadigingen of kosten het huis weer in! In het geval van huurhuizen heeft de huurbaas of woningmaatschappij vaak ook een reservesleutel. Let wel op of hier geen extra servicekosten voor gevraagd worden!
Buitengesloten tip 5: Raampje intikken
Als bovenstaande eenvoudige oplossingen niet hebben gewerkt, wordt het tijd voor grover geschut. Je kunt ervoor kiezen om een raampje in te slaan om je weer toegang te verschaffen tot je huis. Bijvoorbeeld als er naast je voordeur een glazen paneel zit, of als er op de begane grond een ander raam is waar je door naar binnen kunt klimmen. Kijk wel uit dat je je niet bezeert aan de scherven.
Buitengesloten tip 6: De flippermethode
Bij de flippermethode schuif je een soort bankpasje tussen de deur en de deurpost om de dagschoot van de deur terug te duwen in het slot, waardoor de deur open gaat. Deze methode vereist wel wat handigheid. Daarnaast werkt de clippermethode uiteraard alleen als de deur in het slot is gevallen (de dagschoot), en niet als de deur ook echt op slot is gedraaid (door de nachtschoot in het slot te draaien). Draai de deur daarom altijd op slot, ook al ben je meer even weg van huis! Deze methode biedt trouwens niet altijd uitkomst: omdat dit ook een gevreesde inbraakmethode is die populair is onder inbrekers, beschikken veel deuren inmiddels over anti-inbraakstrips als extra beveiliging. Hierbij werkt de methode niet.